Wednesday, June 29, 2011

Let Play With The Colour Of Food (@,@)//

Mari kita berkenalan dengan khasiat buah dan sayuran mengikut warna......Ia nampak lebih menarik daripada kita belajar berdasarkan piramid makanan....
Merah 
Warna merah pada tomato menunjukkan lycopene iaitu sejenis bahan antioksida yang berupaya untuk mengurangkan risiko kanser dan juga penyakit jantung. Bahan yang sama juga boleh diperolehi dalam buah tembikai. Lycopene dalam tomato juga tiada akan hilang ataupun berkurangan walaupun ia dipanaskan ataupun diproses, seperti apabila dijadikan sos atau pun dimasak.Selain itu, penambahan minyak zaitun ke dalamnya tidak akan mengurangkan keberkesanannya, kerana lycopene juga  larut di dalam minyak.Kandungan lain yang memberikan warna merah pada makanan antosianin, yang juga sejenis bahan antioksidan. Antosianin boleh didapati di strawberi, raspberi dan cranberry. 



Red was my favorite colour, even strawberry not my favorite fruit...kekekekeke


Hijau 
 Warna hijau adalah terhasil disebabkan oleh wujudnya klorofil didalam tumbuhan tersebut, di mana ia di dapati berkesan terhadap kanser. Sesetengah vitamin dan mineral juga boleh didapati  di dalam buah-buahan dan juga sayur-sayuran hijau. Salad hijau mengandungi enam kali atau lebih vitamin C  berbanding salad putih, serta beta karoten lapan kali lebih banyak.Sementara itu, nutrien yang terkandung di dalam sayur-sayuran dan buah-buahan boleh dianggarkan berdasarkan ton warna hijau nya. Semakin gelap warna hijau nya, maka kandungan vitamin, mineralnya juga lebih banyak. 
Green was my mom favorite colour, from cloth to vegetable all green...uhuhuhuhu

Biru atau kelabu 
Warna biru pada beri biru dan ungu pada pigmen anggur, terung dan beri hitam yang dibentuk oleh kompaun yang sama iaitu antosianin.Sebatian ini juga banyak terdapat dalam wain merah, tapai minuman (wain merah) dan ia dipercayai baik untuk kesihatan jantung. Blueberry segar mengandungi lebih banyak antosianin, tidaklah banyak mana lebihnya daripada buah-buahan yang telah dibekukan.Terung juga boleh dibakar atau dipanggang terlebih dahulu tanpa kehilangan banyak kandungan antosianin nya.
Even i never eat blueberry, but blueberry jam taste fine to me^^


Orange 
Kandungan nutrien utama buah-buahan dan juga sayur-sayuran dalam buah limau atau oren adalah beta dan alfa karotena.Nutrien yang boleh didapati dalam kentang lobak, manis, aprikot, mangga dan tembikai oren juga dikenali sebagai sebatian anti kanser. Oleh kerana sebatian ini juga boleh larut di dalam minyak, penyerapannya ke dalam badan juga boleh ditingkatkan jika diambil bersama makanan yang berlemak. Juga boleh dimasak melalui, untuk pemanasan untuk beberapa minit bagi memecahkan dinding sel dalam sayur-sayuran dan buah-buahan untuk membebaskan sebatian - sebatian vitamin itu tadi.
Even, without eat them yellow/orange  show a strong attraction..hehehehehe

Tapi sayang semua kalau makan cuma satu warna sahaja tentu tak menarikkan...nampak sangat bosan....so, apa kata kita gabungkan semua warna sekali, ia bukan sahaja nampak menarik malah, kita dapat pelbagai khasiat dalam waktu yang sama...hehehehhehe....

Macam ni okey tak??????
All look so attractive right???? which colour are you???? @,@

~janee~
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...